Fit ciasteczka owsiane z bananem i liofilizowanymi owocami
Czy ciasteczka owsiane są zdrowe?
Tak !!! Oczywiście mam na myśli tutaj ciasteczka domowej roboty. Nie raz szukałam w sklepie ciasteczek owsianych o składzie, który by mnie zadowalał. Niestety większości składników podanych na opakowaniach nie jestem w stanie ocenić i zweryfikować. Postanowiłam więc, i Ciebie też do tego zachęcam, by ciastka owsiane piec samemu. Tym bardziej, że naprawdę nie wymagają one dużego nakładu czasu i pracy. Możesz je robić „na własną mantrę”, czyli dodawać do nich co Ci się żywnie podoba. Dlatego ja pcham w nie do oporu wszystko co zdrowe, pożywne i smaczne. Te fit ciasteczka mogą być Twoim śniadaniem, łakociem do kawy i pożywną przekąską kiedy potrzebujesz energii.
Jak zrobić ciasteczka owsiane?
Przepis na dietetyczne ciasteczka owsiane jest banalnie prosty. Niewielka ilość składników umożliwia przygotowanie tej przekąski w zaledwie kilka minut.
Składniki na ciasteczka:
- 4 szklanki płatków owsianych
- 2-3 banany
- 2 jajka
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowe składniki do ciasteczek owsianych
(wg. własnego uznania):
- Owoce (maliny, jabłka, borówki i inne)
- Nasiona (słonecznika, chia, lnu, sezamu)
- Bakalie (rodzynki, żurawina suszona, śliwki itd.)
- Warzywa (np. starta na tarce marchewka)
Liofilizowane i suszone owoce w ciasteczkach owsianych?
Zimą ciężko o duży wybór owoców do ciasteczek. Oczywiście dostaniemy w marketach truskawki, maliny, borówki ale przecież każdy wie, że są to produkty sezonowe.
Moja rada
Nie możesz mieć pewności co do tego jak bardzo były „psikane” środkami ochrony roślin. Jeśli już zdecydujesz się na takie właśnie owoce to warto je „odpestycydować”. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Pestycydy w żywności – jak się ich pozbyć?
Postanowiłam poeksperymentować i przemycić do ciasteczek owsianych liofilizowane i suszone owoce. Jest to bardzo fajna opcja bo zawsze masz wszystkie składniki pod ręką. Poza tym skąd ja wezmę świeżą miechunkę? Nawet w sezonie nigdy jej nie spotkałam na żadnym straganie ani w markecie. Naczytałam się o niej, że jest superfoods i gdzieś ją chciałam wykorzystać. Do tych ciasteczek pasowała idealnie bo świetnie przełamała swoim kwaskowatym smakiem słodycz bananów.
Do zgryzienia
To szuszone i liofilizowane owoce, które są niesiarkowane, niesłodzone i pozbawione barwników. Jeśli zastanawiasz się czy mają one jakąś wartość odżywczą to mam dla Ciebie bardzo dobrą wiadomośc: TAK ! Liofilizowane owoce są pełne składników odżywczych, w tym niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Wiele różnych owoców zawiera bioaktywne składniki odżywcze, takie jak polifenole i karotenoidy. W owocach liofilizowanych owoce są zbierane u szczytu ich dojrzałości, zatrzymując wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Z wyjątkiem witaminy C, która jest rozpuszczalna w wodzie, i kilku innych składników odżywczych znajdujących się w skórkach owoców, jednak większość składników odżywczych pozostaje w owocu po liofilizacji.
Przygotowanie ciasteczek owsianych w 4 prostych krokach:
- Namocz owoce liofilizowane w mleku przez co najmniej pół godziny. Im dłużej poleżą one w mleku tym będą bardziej soczyste i intensywniejsze w smaku. Osobno przygotuj pestki dyni i nasiona słonecznika.
- Do dużej miski wrzuć wszystkie podstawowe składniki (pokrojone na kawałki banany, płatki owsiane, olej kokosowy, sodę, cukier waniliowy, wbij jajka). Wszystkie składniki rozdrobnij za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do rozdrobnionych wcześniej składników dodaj namoczone owoce, pestki dyni, nasiona słonecznika i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą kopystki.
- Do rozdrobnionych wcześniej składników dodaj namoczone owoce, pestki dyni, nasiona słonecznika i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i za jej pomocą wykładaj na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 15-20 minut.
Jak przechowywać domowe ciasteczka owsiane?
Pożywne ciasteczka owsiane warto zamknąć w szczelnym pojemniczku, aby zapobiec ich wyschnięciu bądź też zawilgoceniu. To domowe smakołyki, które także źle znoszą intensywne światło słoneczne. Należy unikać przypadkowego zawilgocenia tych słodyczy. Przechowywane w hermetycznym pojemniku, pyszne ciasteczka owsiane, powinny być spożyte do 5 dni od ich upieczenia. Produkty te można zamrozić, aby mieć je przygotowane na wypadek na przykład niespodziewanej wizyty gości, których można niewątpliwie zaskoczyć tymi wspaniałymi, domowymi wypiekami, bez względu na porę dnia.
Zalety spożywania ciasteczek owsianych.
Smaczne i lekkostrawne ciasteczka owsiane domowej roboty to zdrowe słodycze. Zawierają one cenne związki organiczne, pozytywnie wpływające na funkcjonowanie narządów zewnętrznych i wewnętrznych. Domowe ciastka z płatkami owsianymi nie zawierają szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans, obecnych w wielu słodyczach i ciastach produkowanych masowo. Te proste w przygotowaniu ciasteczka owsiane smakują wyśmienicie każdego dnia.