Kruche ciasteczka z mąki pełnoziarnistej
Kruche ciasteczka z mąki pełnoziarnistej to pyszny i prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na rodzinnym popołudniu lub jako przekąska do herbaty. Do ich wypieku użyłam wyłącznie mąki pełnoziarnistej, co sprawia, że ciasteczka są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Cukier podmieniłam na miód a zamiast klasycznego proszku do pieczenia użyłam ten zdrowszy – na kamieniu winnym. Żeby nadać im bardziej wyrazisty smak wzbogaciłam je o kakao. Oczywiście można je także wzbogacić o swój ulubiony składnik na przykład cynamon, wanilię, wiórki kokosowe czy aromat cytrynowy lub migdałowy. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego jest to świetny przepis dla początkujących. Pieczenie to zaledwie 10 minut więc jeśli szukasz deseru, który nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy to te delikatne, chrupiące i pachnące ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się pysznymi, kruchymi ciasteczkami z dżemem.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 110 g mąki orkiszowej,
- 30 g kakao niesłodzonego kakao lub karobu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki miodu płynnego,
- 1 kostka masła,
- 1 jajko
- dżem owocowy, np. malinowy, truskawkowy.
Kruche ciasteczka z mąki pełnoziarnistej przygotowanie:
- Pokrój masło na mniejsze kawałki.
- Do pokrojonego masła dodaj mąkę, jajko, kakao, miód i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj aż uformuje się jednolite ciasto.
- Uformuj z przygotowanego ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po godzinie wyjmij ciasto i przekrój je na pół.
- Rozwałkuj każdą połówkę i wytnij za pomocą ciasteczka a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz około 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Moja rada
Maślane ciasteczka są bardzo kruche po wyjęciu z piekarnika dlatego jeśli chcesz je od razu zdjąć z blachy rób to delikatnie i ostrożnie. Możesz też pozostawić je na blaszce dopóki całkiem nie wystygną.
Jakie przyprawy mogę dodać do kruchych ciasteczek?
Kruche ciasteczka dają szerokie pole do popisu jeśli chodzi o kompozycję składników i przypraw. Możemy je zrobić w wersji lekko kwaśnej i dodać do nich odrobinę soku z cytryny. Dla miłośników aromatycznych smakołyków polecam olejek migdałowy, orzechowy lub waniliowy. Dodatkowo można je też przygotować w wersji korzennej. Najlepiej sprawdzi się tutaj korzenna przyprawa do piernika, która tworzy wyjątkowo pachnącą mieszankę opartą o anyż, cynamon, kolendrę i inne przyprawy, które nadają wypiekom niepowtarzalny zapach i smak.
Moja rada
Jeśli planujesz zrobić ciasteczka z cynamonem to sugeruję użyć cynamon cejloński ponieważ zawiera on mniej kumaryny, dzięki czemu jest bezpieczniejszy dla naszego zdrowia. Więcej informacji dowiesz się z artykułu: „Jak odróżnić cynamon cassia od cynamonu cejlońskiego”. Cynamon cejloński ma również delikatniejszy, bardziej subtelny smak niż cassia. To przyprawa, które może pochwalić się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Opisałam je w artykule: „Cynamon – poznaj całe bogactwo jego zaskakujących właściwości”.
Smaczne i kruche ciasteczka z mąki pełnoziarnistej
Jak widzisz przepis na kruche ciasteczka jest bardzo elastyczny i bez problemu możesz go dostosować do swoich indywidualnych preferencji i upodobań kulinarnych. Ten wypiek doskonale sprawdzi się z dżemem, marmoladą ale nic nie stoi na przeszkodzie by konsumować je z karmelem lub kremem daktylowym. Ja połączyłam je ze smakiem truskawki i aronii ponieważ przemycam w nich mojej latorośli cenne witaminy i minerały.