Prosty i szybki przepis na tarte z jabłkami

prosty-i-szybki-przepis-na-tarte-z-jablkami-i-cynamonem-cale-jablko-zlote-sitko-cynamon-laski-kolorowa-sciereczka-drewniane-tlo

Prosty i szybki przepis na tarte z jabłkami pozwoli Ci przygotować pyszny i aromatyczny deser, który idealnie pasuje do ciepłej herbaty lub kawy. Jego chrupiące ciasto skrywa w sobie miękkie, delikatne, soczyste i kwaskowate jabłka. Cynamon i jabłka to jedno z najpopularniejszych klasycznych połączeń o niepowtarzalnym smaku. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Jego kruchość uzupełnia się z miękkością soczystych kawałków jabłek. Aromat cynamonu przenika przez całe ciasto, dając mu ciepły i korzenny posmak. I co najważniejsze żeby otrzymać ten wyjątkowy smak wcale nie potrzeba cukru. W przepisie użyłam także mąki pszennej pełnoziarnistej ponieważ jest ona zdrowszą alternatywą dla zwykłej mąki. Zupełnie jak „ciasto babci” domowej roboty z miłością i pasją!

jablka-cynamon-mleko-przyprawy-w-malych-pojemnikach-skladniki-do-kruchego-ciasta-z-jablkami

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 160 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Nadzienie

  • 1,5 kg kwaskowatych jabłek,
  • 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki mleka.

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta,
  • pół cytryny.

prosty-i-szybki-przepis-na-tarte-z-jablkami-i-cynamonem-skladniki-na-ciasto-maka-jablka-cynamon-maslo-na-drewnianym-stole

Prosty i szybki przepis na tarte z jabłkami

  • Pokrój na mniejsze kawałki masło dzięki czemu łatwiej będzie połączyć je z mąką.
  • Wymieszaj masło z mąką, jajkami solą i cynamonem. Zagniataj rękami aż uzyskasz jednolite ciasto. Oczywiście jeżeli ciasto klei się w dłoniach bez problemu możesz dodać odrobinę mąki.
  • Uformuj z ciasta okrągłą kulę i owiń ją folią spożywczą. Schowaj do lodówki na pół godziny.

pokrojone-w-kostke-maslo-maka-na-niej-jajka-zlote-sitko-cynamon-laski-i-zmielony-stolnica-drewniana

  • Bez wątpienia czas wziąć się za jabłka.
  • Pozbądź się z nich pestycydów. Niestety jabłka są takim owocem, który bardzo chłonie środki ochrony roślin. Na szczęście domowym sposobem możemy bardzo łatwo się ich pozbyć. Wystarczy, że wstawisz je na 15 minut do wody z octem jabłkowym. Dodatkowo możesz je po tym czasie namoczyć w wodzie z sodą oczyszczoną. Również przez 15 minut.

jablka-na-desce-do-krojenia-noz-obok-pokrojone-w-plasterki-jablka-w-bialej-misce-zlote-sitko-cynamon-na-drewnianym-stole-widok-z-gory

Warto przeczytać

Więcej o pestycydach i domowych sposobach na ich usuwanie z żywności przeczytasz w artykule: „Pestycydy w żywności – jak się ich pozbyć?”.

  • Obierz jabłka ze skórek i pokrój je na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę pokrój w cienkie plasterki.
  • Do pokrojonych jabłek czas dodać mąkę, cynamon, mleko i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie te wszystkie składniki.
  • Do jabłek możesz dodać sok z połówki wyciśniętej cytryny. Dzięki temu nadzienie będzie miało bardziej kwaskowaty i soczysty smak.

cale-jablko-szklana-miska-z-pokrojonymi-w-plasterki-jablkami-pol-cytryny-przyprawy-w-malych-pojemnikach-drewniane-tlo-widok-z-gory

Moja rada

W przepisie polecam użyć cynamon cejloński ponieważ zawiera on mniej kumaryny, dzięki czemu jest bezpieczniejszy dla naszego zdrowia. Więcej informacji dowiesz się z artykułu: „Jak odróżnić cynamon cassia od cynamonu cejlońskiego”. Cynamon cejloński ma również delikatniejszy, bardziej subtelny smak niż cassia. Jestem wielką miłośniczką cynamonu i uważam, że ta przyprawa potrafi nadać wyrazistego charakteru deserom i wypiekom. Jest również bardzo zdrowa dlatego warto ją spożywać regularnie. Jej wyjątkowe korzyści zdrowotne opisałam w artykule: „Cynamon – poznaj całe bogactwo jego zaskakujących właściwości”.

pokrojone-w-plasterki-jablka-wymieszane-w-misce-z-maka-i-cynamonem-zlota-tarka-sitko-pol-cytryny-widok-z-gory-na-drewnianym-tle

  • Rozwałkuj ciasto i włóż je do formy do pieczenia. Bez wątpienia najlepiej sprawdzi się tutaj forma okrągła i nieco większa niż tortownica.
  • Umieść pokrojone wcześniej jabłka do wyłożonej ciastem foremki.
  • Pozostałe ciasto rozwałkuj a następnie potnij na paski.

prosty-i-szybki-przepis-na-tarte-z-jablkami-i-cynamonem-foremka-z-ciastem-w-srodku-obok-pokrojone-w-plasterki-jablka-czerwony-walek-cynamon-laski-drewniane-tlo-widok-z-gory

Moja rada

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty, korzenny smak i aromat wypieków możesz zastąpić cynamon i gałkę muszkatołową przyprawą korzenną do piernika. Polecam zrobić ją samodzielnie. Zobacz:  „Przyprawa korzenna – zrób ją sam!”.

kula-ciasta-kruchego-foremka-na-ciasto-zlote-sitko-cynamon-czerwonalyzka-do-mieszania-na-drewnianym-tle-widok-z-gory

  • Umieść pocięte paski ciasta na jabłkach.
  • Rozmąć jedno jajko w misce i posmaruj nim wierzch ciasta dzięki czemu nie przypali się ono z góry.
  • Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra-dół choć bez wątpienia na termo obiegu ciasto też powinno się bez problemu upiec.
  • Podawaj ciasto po jego ostygnięciu.

prosty-i-szybki-przepis-na-tarte-z-jablkami-ciasto-w-formce-do-pieczenia-czerwony-walek-jajko-rozbeblane-w-bilaej-miseczce-na-niej-pedzelek

Prosty i szybki przepis na tarte z jabłkami ze zdrowymi składnikami

Tarta z jabłkami to przepyszne i proste danie, które zachwyci każdego. Kruche ciasto i soczyste jabłka tworzą idealne połączenie smaków, które rozpływa się w ustach. Podana z gałką lodów lub bitą śmietaną, staje się prawdziwym rarytasem. Tarta z jabłkami to nie tylko smaczny, ale również zdrowy deser. Jabłka są bogate w błonnik, witaminy i minerały, które wspomagają pracę układu trawiennego i korzystnie wpływają na serce. Ciasto z mąki pełnoziarnistej jest bardziej wartościowe od mąki białej ponieważ zawiera więcej składników odżywczych. Oprócz tego ma niższy indeks glikemiczny.

zblizenie-na-przyprawy-cynamon-galka-muszkatolowa-w-bialych-naczyniach

Bez grama cukru

Aromatyczna tarta jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które poszukują przepisów, które nie zawierają ani grama cukru. Jabłka same w sobie są wystarczająco słodkie dlatego w tym przepisie można je nawet skropić sokiem z cytryny by ciasto nie było monotonne i mdłe w smaku. Dodatkowo cytryna wspaniale podkręca ich smak i sprawia, że staje się on bardziej złożony i intrygujący. To ciasto jest przeznaczone dla tych, którzy cenią sobie połączenie prostoty z wyjątkowym smakiem. Spróbuj przepisu i ciesz się smakiem tarty z jabłkami bez wyrzutów sumienia. Smacznego!

Zainteresował Cię ten artykuł? Poleć go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *