Liofilizowane warzywa i owoce – bomba witaminowa
Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Wskazane jest dodawanie ich do każdego posiłku. I zalecenie to dotyczy zarówno małych dzieci, jak i dorosłych. Nie zawsze jednak możemy zrealizować to założenie – przeszkodą może być sezonowe występowanie niektórych warzyw i owoców, a także brak czasu czy pomysłu na to, w jaki sposób podać warzywa czy owoce. Problematyczny może być także ograniczony czas przydatności do spożycia niektórych owoców czy warzyw. Na szczęście istnieje idealne rozwiązanie – mowa o produktach liofilizowanych. Liofilizacja pozwala na pozbycie się ponad 98% wody, co przekłada się na znaczące wydłużenie trwałości produktu. A dodatkowo – zachowane zostają wszystkie walory smakowe i odżywcze owoców i warzyw.
Na czym polega liofilizacja?
Liofilizacja to proces suszenia sublimacyjnego, co pozwala za naturalne zakonserwowanie żywności. W procesie liofilizacji wykorzystywane jest zjawisko sublimacji lodu, czyli usunięcie wody z zamrożonego produktu. Procedura odbywa się w niskiej temperaturze oraz pod obniżonym ciśnieniem i składa się z trzech następujących po sobie etapów:
- Zamrażania
- Sublimacji
- Desorpcji
W pierwszym etapie warzywa i owoce są zamrażane, a następnie obniżane jest ciśnienie – umożliwia to zajście procesu sublimacji, czyli przekształcenia lodu w parę wodną. W kolejnym etapie liofilizacji zachodzi desorpcja, czyli suszenie wtórne, polegające na podniesieniu temperatury z jednoczesnym utrzymywaniem obniżonego ciśnienia. Uzyskane w ten sposób produkty są zakonserwowane w naturalny sposób, dlatego zbędne jest dodawanie syntetycznych konserwantów.
Zalety liofilizowanych owoców i warzyw
Warzywa i owoce powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Nic dziwnego – to prawdziwa bomba witaminowa. Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin, składników odżywczych, antyoksydantów i błonnika – czyli wszystko to, co jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zawsze jednak udaje się wzbogacić dietę o zróżnicowane warzywa i owoce, poza tym problematyczne może być spożywanie ich poza domem. Wówczas idealnie sprawdzają się warzywa liofilizowane. Można je zabrać wszędzie ze sobą, np. do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Mają długi termin trwałości, zatem można zaopatrzyć się w zapas takich produktów i zawsze mieć je pod ręką.
Liofilizowane owoce i warzywa są lekkie i mają niewielkie rozmiary, dlatego są bardzo praktycznym, a zarazem ekonomicznym rozwiązaniem. Mogą być spożywane solo oraz stanowić pyszny dodatek do wielu dań. To najwygodniejszy sposób na to, aby dostarczyć codziennie określonej ilości związków odżywczych, zachowując doskonałe zdrowie oraz nienaganny wygląd. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów liofilizowanych warzyw i owoców. Mogą mieć one postać całych owoców, kostki, proszku, batoników – a to gwarancja tego, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Liofilizacja czy suszenie?
Zarówno w procesie liofilizacji, jak i suszenia dochodzi do usunięcia znacznej zawartości wody z warzyw i owoców. Różnica dotyczy oczywiście technologii wykorzystywanej w celu usunięcia wody, ale nie tylko – produkty końcowe mają inne właściwości. Przede wszystkim – liofilizacja umożliwia usunięcie nawet 98% wody, podczas gdy suszenie pozwala na wyeliminowanie 70 – 80% wody. Produkty liofilizowane mają znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia niż te suszone. A co najważniejsze – liofilizowane warzywa i owoce mają znacznie więcej wartości odżywczych.