Pyłek pszczeli – zdrowotny skarb prosto z natury
Stres, zmęczenie, senność, obniżony nastrój? Chcesz odzyskać energię i spokój psychiczny? W takim razie pyłek kwiatowy jest dla Ciebie. Pyłek pszczeli to prawdziwy i naturalny suplement bogaty w witaminy, minerały i niezbędne aminokwasy. Działa antyoksydacyjnie, stymuluje układ immunologiczny, obniża poziom złego cholesterolu. Lista jego właściwości leczniczych i terapeutycznych jest bardzo długa. Wnioski naukowców, którzy przeprowadzili analizy i dokładne badania pyłku wykazały, że pyłek jest doskonałym naturalnym produktem, który wzmacnia i poprawia ogólny stan organizmu. Posiada niezrównane właściwości, nie występujące w żadnym innym pożywieniu dostępnym w przyrodzie.
Co to jest pyłek pszczeli?
Pyłek to substancja wytwarzana z drobnych ziarenek znajdujących się na pylnikach kwiatów. Jako dziecko na pewno dotknąłeś jego aksamitnej środkowej części, która jest lepka i pozostawia ślad na dłoniach. Tę właśnie substancję zbierają pszczoły. Zebrany z kwiatów pyłek pszczoły mieszają ze swoją śliną i nektarem. Następnie transportują go do ula, gdzie służy on do karmienia larw i produkcji mleczka pszczelego. Dla pszczół pyłek jest bardzo ważny, ponieważ zaspokaja ich bieżące potrzeby pokarmowe. To dla nich główne źródło białka. Wielkość pyłku, jego kształt, kolor i skład różnią się między sobą. Wszystko zależy od obszaru geograficznego odwiedzanego przez pszczoły i pory roku, w których został zebrany.
Skład pyłku pszczelego
Pszczeli pyłek kwiatowy (obnóże pszczele) jest cennym produktem bogatym w liczne związki chemiczne i minerały. Często nazywany jest cudowną odżywką, gdyż zawiera wiele ważnych dla życia i zdrowia człowieka substancji. Jego podstawowymi składnikami są węglowodany, błonnik, białko oraz lipidy, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze, występujące w różnych proporcjach. Pyłek pszczeli szczyci się naprawdę imponującym profilem żywieniowym. Zawiera ponad 250 substancji biologicznie czynnych.
Jednak zawartość odżywcza pyłku zależy od tego z jakich roślin został zebrany i o jakiej porze roku. Pyłek pszczeli zebrany wiosną ma znacznie inny skład aminokwasów niż pyłek zebrany latem. 100 gramów zapewnia ok. 285 kcal. Zawartość tłuszczu jest zmienna, ponieważ zależy od rodzaju rośliny i waha się od 1 do 13 %. Zawarte w pyłku nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo cenne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. W pyłku znajdziemy również fitosterole, enzymy i przeciwutleniacze. Ta szczególna kompozycja czyni z niego wyjątkowy produkt, wspierający zdrowie na wielu różnych płaszczyznach. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom.
Jakie są korzyści z jedzenia pyłku pszczelego?
Zawartość witamin w pyłku kwiatowym jest bardzo wysoka. Już jedna jego łyżka jest w stanie pokryć codzienne zapotrzebowanie na niektóre witaminy. Jedynymi nieobecnymi witaminami są: witamina F i B4. Kompletność i złożoność jego składników, wraz z popularną tradycją medyczną sprawiają, że pyłek jest użytecznym uzupełnieniem diety w leczeniu i zapobieganiu wielu schorzeń. Możemy do nich zaliczyć m.in: miażdżycę, niedokrwistość, kruchość naczyń włosowatych, depresję, cukrzycę, czy nawet redukcję masy ciała przy nadwadze i otyłości. Stosowanie pyłku jest również powszechne w sporcie, gdzie docenia się jego bogactwo minerałów, witamin i aminokwasów. Dla sportowców polecam batony energetyczne Bee Strong. To świetny sposób na uzupełnienie witamin i minerałów po intensywnym treningu.
-
Obniżenie cholesterolu
Pyłek pszczeli może przyczynić się do obniżenia wysokiego cholesterolu. Dwa badania na zwierzętach, jedno opublikowane w czasopiśmie Nutrients w 2017 r. i inne opublikowane w czasopiśmie Molecules w 2018 r., wykazały, że pyłek pszczeli obniża poziom LDL i cholesterolu całkowitego.
-
Regeneracja wątroby
Pyłek pszczeli pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniem. Może także pomóc w regeneracji uszkodzeń spowodowanych alkoholizmem i zażywaniem narkotyków. Polskie badania, przeprowadzone m.in. w Katedrze Chemii Farmaceutycznej w Sosnowcu czy na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach opublikowane w Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine wykazały, że pyłek pszczeli wspomaga gojenie się komórek wątroby i chroni przed jej uszkodzeniem.
-
Poprawa krążenia
Zawarta w pyłku rutyna to substancja, której pochodne są stosowane w preparatach wzmacniających naczynia włosowate, zapobiegających żylakom i opuchnięciom. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia ich kondycję. Stosuje się ją w leczeniu miażdżycy, retinopatii cukrzycowej i zaburzeniach krążenia żylnego.
-
Pyłek kwiatowy stymuluje funkcje mózgu
Dzięki złożoności składników odżywczych pyłek zwiększa koncentrację i pamięć. Dlatego sprawdza się w okresie intensywnej pracy intelektualnej.
-
Działanie antynowotworowe
Silna aktywność antyoksydacyjna pyłku chroni przed szeregiem schorzeń, od chorób serca po raka i zaburzenia poznawcze. Wynika to z wysokiej obecności karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy) i fenoli.
-
Wspomaganie odporności i witalności, poprawa samopoczucia
Pyłek kwiatowy wspiera naturalną odporność organizmu. Wspomaga wigor i witalność, przyczynia się również do dobrego samopoczucia. Działanie to potwierdzają badania przeprowadzone na grupie alpinistów. Przez 2 tygodnie zażywali oni po 35 gram pyłku dziennie. Poziom limfocytów we krwi alpinistów po zakończeniu doświadczenia był o 55% wyższy niż przed. Podawanie pyłku spowodowało w tak krótkim czasie wyraźny wzrost odporności immunologicznej.
-
Długowieczność
W niektórych badaniach przeprowadzonych na zwierzętach pyłek pszczeli wydłużał żywotność zwierząt doświadczalnych.
-
Działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe
Jest ono zasługą wysokiej zawartości flawonoidów. To wyjątkowe związki bioaktywne, które nadają roślinom barwę i pełnią w nich wiele innych istotnych funkcji. Mają właściwości antyutleniające, detoksykujące, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Flawonoidy to podstawa zdrowej diety.
Gdzie kupić pyłek pszczeli?
Przede wszystkim u sprawdzonego dostawcy/pszczelarza. Oczywiście taki, który pochodzi z terenów nieskażonych. Najlepiej z pasiek usytuowanych w odległych miejscach od dużych aglomeracji miejskich, gdzie istnieje bogata różnorodność dzikich kwiatów dla pszczół. Ważne też by nie był on poddawany obróbce termicznej ponieważ pozbawia ona pyłek naturalnych enzymów i witamin! Najważniejsze – i o tym pamiętajmy. Mądre pszczoły magazynują pyłek na cięższe czasy niedostatku w przyrodzie dlatego ważne jest by był on pozyskiwany w sposób zrównoważony.
Jak jeść pyłek pszczeli?
Pyłek kwiatowy najlepiej dokładnie przeżuć lub zmielić przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności. Ja zalewam łyżkę pyłku zimną wodą i zostawiam na noc. Wypijam rano, na czczo żeby zmaksymalizować przyswajalność wszystkich zawartych w nim związków. Możesz również wymieszać go z innymi potrawami, takimi jak musli, jogurt lub zrobić z nim koktajle. Zwykle ma gorzki smak, chociaż osoby, które przyjmują go regularnie przyzwyczają się do tego. Pyłek pszczeli sprzedawany jest w postaci naturalnych granulek, które można odmierzyć i pobrać łyżeczką.
Ciekawostka
Według National Institutes of Health nie ma wystarczających informacji naukowych, aby określić odpowiedni zakres dawek pyłku pszczelego. Niektóre źródła zalecają by stosować go przez okres 1-3 miesięcy, dwa razy do roku.
Potencjalne ryzyko związane ze stosowaniem pyłku pszczelego:
- Reakcja alergiczna: Jeśli jesteś uczulony na pyłek (zwłaszcza z mniszka lekarskiego czy ambrozji) to zachowaj szczególną ostrożność ponieważ może on powodować poważną reakcję alergiczną (pokrzywka, duszności, świąd skóry).
- Interakcje z lekami rozrzedzającymi krwi: Pyłek pszczeli ma umiarkowaną interakcję z Warfaryną. Ta interakcja może zwiększyć ryzyko krwawienia, więc najlepiej porozmawiać z lekarzem o możliwości stosowania pyłku, jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki rozrzedzające krew.
- Skurcze macicy: Pyłek pszczeli może mieć działanie pobudzające macicę, więc lepiej go unikać jeśli jesteś w ciąży. Jeśli karmisz piersią koniecznie omów kurację pyłkiem ze swoim lekarzem.
Pyłek pszczeli – superfoods z kompleksowym zestawem wszystkiego, co Twój organizm potrzebuje.
Każdy granulat pyłku zawiera wszystkie elementy niezbędne do życia: białka, witaminy, aminokwasy, tłuszcze, węglowodany, enzymy, sole mineralne, obecne w różnych proporcjach. Ponieważ pszczoły zbierają pyłek z szerokiej gamy kwiatów, nie jest możliwe poznanie jego dokładnego składu chemicznego. Dane zawarte w tym artykule mają zatem charakter orientacyjny.
Właśnie ze względu na jego kompletność odżywczą, pyłek pszczeli jest stosowany jako suplement diety. Przeprowadzone badania dowiodły, że myszy i szczury karmione pyłkiem wykazały wyższą zawartość witaminy C i magnezu w grasicy, mięśniach serca i mięśniach szkieletowych. Warto też wspomnieć o aktywności detoksykującej pyłku w takich zjawiskach jak choroby zawodowe, zanieczyszczenie metalami ciężkimi, gazy przemysłowe i pyły oraz leki (np. preparaty przeciwreumatyczne i przeciwzapalne oraz antybiotyki). Te ostatnie „wyjaławiają organizm” z witamin i minerałów dlatego warto po antybiotykoterapii zafundować sobie kurację pyłkiem kwiatowym by uzupełnić wszystkie niedobory.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/