Sok z marchewki i pomarańczy – zimowy zastrzyk witamin
Zima to niestety czas, który nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Ładułemy akumulatory latem, kiedy stragany są pełne sezonowych warzyw i owoców. Co więc robić zimą, kiedy borówki, truskawki czy maliny możemy dostać tylko ze szklarni lub mrożone? Robić soki! Pytacie po co robić skoro można kupić gotowy? Bezpośrednio tłoczony, bez dodatku cukru, do wyprodukowania 1l soku zużyto około 1,7kg znamy przecież te hasła z opakowań w sklepach. Producenci soków próbują nas przekonać, że gotowe soki są pełne witamin, naturalne i mogą zastąpić jedną z pięciu obowiązkowych porcji owoców i warzyw każdego dnia. Niestety między szklanką świeżego soku a szklanką soku z kartonika czy butelki jest przepaść. Dlaczego? Zachęcam do lektury artykułu. Nawet jeśli nie chce Ci się samemu robić soków to przekonasz się, że warto się zmobilizować by zadbać o lepszą wersję siebie.
Zacznijmy od soku z marchewki i pomarańczy
Od grudnia we wszystkich większych marketach rządzą promocje na pomarańcze. Stąd jest to świetna pora na robienie samemu soków z tych owoców. Jaka jest różnica między sklepowym sokiem a swoim? Otóż podczas jedzenia pomarańczy stężenie cukru we krwi rośnie stopniowo a potem tak samo opada. Inaczej jest z sokiem – po jego wypiciu gwałtownie wzrasta poziom glukozy i równie szybko spada. W efekcie prowadzi to do szybkiego zmęczenia i tego, że znowu chce Ci się pić. Nawet niewielkie ilości śiweżo wyciśniętego soku z pomarańczy dostarczą Ci wiele witamin, enzymów i minerałów. Soki warzywne dostarczają tego samego ale z mniejszą ilością cukru. I tutaj przechodzimy do marchewki.
Marchewka – warzywo pełne witamin i minerałów
Marchewka świetnie się komponuje z pomarańczą a do tego jest warzywem, które oferuje nam nieasamowite bogactwo witamin i minerałów stąd w okresie zimowym warto na nią postawić. W porównaniu do innych warzyw marchew ma nieco wyższą zawartość węglowodanów i cukrów prostych, ale nie należy tego demonizować! Wręcz przeciwnie, spożywanie marchwi na surowo przed posiłkiem sprzyja uczuciu sytości, co prowadzi do spożywania mniejszej ilości jedzenia. Marchew jest również znana z dużej zawartości beta-karotenu. Jest on silnym związkiem przeciwutleniającym, który przeciwdziała wytwarzaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się komórek. W organizmie przekształca się w witaminę A, niezbędną dla wielu funkcji biologicznych, takich jak na przykład widzenie, różnicowanie komórek podczas rozwoju embrionalnego, prawidłowe funkcjonowanie jajników i jąder, rozwój kości.
Zobacz co oferuje Ci marchew:
Skład i wartość energetyczna
(Wartość na 100 gram surowej marchwi).
- Woda 91,6 g
- Białko 1,1 g
- Lipidy 0,2 g
- Dostępne węglowodany 7,6 g
- Błonnik 3,1 g
- Sód 95 mg
- Potas 220 mg
- Żelazo 0,7 mg
- Wapń 44 mg
- Fosfor 37 mg
- Magnez: 11 mg
- Cynk: 2,92 mg
- Miedź (mg): 0,19
- Selen (µg): 1
- Tiamina (mg): 0,04
- Ryboflawina (mg): 0,04
- Niacyna (mg): 0,7
- Ekwiwalent retinolu witaminy A (µg): 1148 ( poziomy wahają się od 880-2300)
- Witamina C (mg): 4
Liczne związki przeciwutleniające obecne w marchwi (nie tylko beta karoten, ale także karotenoidy, kwasy hydroksycynamonowe, antocyjanidyny) chronią tętnice przed uszkodzeniami oksydacyjnymi dzięki ich synergistycznemu działaniu. W rzeczywistości badania naukowe wykazały, że te korzyści z marchwi wynikają raczej z jednoczesnej obecności różnych przeciwutleniaczy niż z pojedynczego związku.
Pomarańcza
Nikogo nie zaskoczę jeśli napiszę, że sok pomarańczowy zwiększa naszą odporność, ale pomarańcza ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. To doskonały owoc na sezon zimowy. Dostarczy naszemu organizmowi witaminy A, B1, B2, B9, C, PP, E, A, oraz pierwiastki, w tym: potas, żelazo, magnez, jod, kobalt, cynk, fluor, miedź i mangan. Zalecana jest szczególnie właśnie zimą i wiosną kiedy nasz organizm potrzebuje bardzo dużo witamin. Pomarańcze mają także korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy. Poprawiają ruchliwość jelita grubego przez co zmniejszają procesy gnicia i fermentacji w jelitach.
150 gram pomarańczy zawiera około 80 mg. kwas askorbinowego. Taka ilość zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę.
Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa?
Odpowiedzi na to pytanie poświęcę osobny artykuł bo nie da się na nie odpowiedzieć szybko i jednoznacznie. Ja korzystam z sokowirówki ale docelowo planuję „przesiadkę” na wyciskarkę wolnoobrotową. Dlaczego? Ponieważ sok wyciśnięty za pomocą sokowirówki posiada znacznie niższą zawartość składników odżywczych, niż sok uzyskany za pomocą wyciskarki. Sokowirówki nie są w stanie efektywnie wydobyć substancji zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Odsączają tylko część soku, pozostawiając resztę w postaci wilgotnego miąższu o dużej objętości. Wysokie obroty sokowirówki napowietrzają sok a ten z kolei szybko się utlenia. Przez szybkie utlenianie tracimy zawarte w nim substancje odżywcze dlatego z sokowirówki trzeba pić soki odrazu po ich wyciśnięciu.
Imbir i kurkuma – idealny dodatek do soku z marchewki i pomarańczy
Nie znalazłam na sklepowych półkach żadnego soku pomarańczowego z imbirem, a szkoda. Imbir świetnie komponuje się z pomarańczą, idealnie „podkręca” jej smak a do tego wspomaga nasz układ odpornościowy. Działa jako środek przeciwzapalny i przeciwutleniający hamując wolne rodniki. Przeciwdziała więc rozwojowi chorób przewlekłych związanych ze starzeniem się komórek. Zmniejsza poziom cukru we krwi. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Kurkuma – to korzenna przyprawa, w której od jakiegoś czasu jestem zakochana. Ma wyjątkowy smak i kapitalnie pasuje do marchewki i pomarńczy. Kłącze kurkumy zawiera bardzo cenny polifenol – kurkuminę. Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwutleniające. Co najważniejsze – chroni nasz organizm przed chorobami przewlekłymi. Ma bardzo silne działanie przeciwnowotworowe. Kurkuma dorzucona do skokowirówki czy wyciskarki dostarczy nam: witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6, witaminy E i K. Składniki mineralne, które wchodzą w skład kurkumy to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.
Sok z marchewki i pomarańczy – na niedobory witamin i minerałów
4 proste składniki soku, które dostaniemy w każdym sklepie: marchew, pomarańcza, kurkuma i imbir. Może być mały problem z kurkumą ale zawsze jest w Lidlu. Można ją bardzo długo przechowywać w lodówce więc polecam Wam zrobić małe zapasy tej cudownej przyprawy. Możesz miksować te wszystkie składniki soku ze sobą w dowolnej kombinacji. Każda jest kapitalna – a co najważniejsze bogata w witaminy, minerały i wiele innych cennych związków, które Twój organizm potrzebuje własnie teraz zimą. Polecam także wiosną – to znakomity sposób na wiosenny detoks.
Zdrówka dla Was kochani 🙂